30 Temmuz 2009 Perşembe

BOCA'LI OLMAK

Boca Juniors, Esteban Baglietto, Alfredo Scarpatti, Santiago Sana ile Juan-Teodoro Farenga kardeşlerin 3 Nisan 1905'te kurmuş olduğu bir çınardır adeta. Maçlarını 61.000 kapasiteli Estadio Alberto J. Armando; 'La Bombonera'da oynayan ekip 23 kez şampiyonluk yaşamıştır. Gelelim bu klişeleşmiş bilgilerin dışında Boca ya …Boca-River derbilerini önemli kılan olayı kaçımız biliyoruz ? Bilmeyenler için Boca ve River aynı şehrin 2 rakip takımı ve bir ipte iki cambaz oynamaz misali aralarında bir husumet başlar ve yenilen gider anlaşmasını yaparlar bu maçın mağlubu River olur ve gider.Ama Boca ilk kurulduğunda oda bu tarz bir hezimet yaşamıştır aynı rengi paylaştığı rakibi ile tıpkı böyle bir mücadeleye girer ama bu sefer kedi kaymak yemez ve mağlup olurlar tabi bunun sonucunuda katlanmaları gerekmektedir.Renkler değişir renklerinin nasıl değiştiği de bir hayli ilginç yönetim toplanır ve hangi renk ile devam edileceği tartışılır ve ortaya bir fikir atılır limana gelen ilk geminin rengi takımın rengi olacaktır. Limana ilk bir İsveç gemisi yaklaşır ve kulübün yeni renkleri artık bellidir.Sarı lacivert
günümüzde kullandığı lacivert hakim ve göğüste enine tek kalın sarı çizgili formayla klasikler
arasına girmiştir. Ayrıca dünyada bir taraftar mezarlığına sahip tek kulüptür.
Öldükten sonra küllerinin kulüp stadına serpilmesini isteyen o kadar çok taraftar olmuş ki, Boca Juniors yönetimi çareyi hususi bir mezarlık yaptırmakta bulmuş dünyanın en tutkulu taraftar kitlesine sahip kulüptür öyle ki, birçok boca tarftarı öldükten sonra vücutlarının yakılıp, küllerinin La Bombonera'ya savrulmasını vasiyet etmişlerdir.

Bocalılar için futbol bir dindir.Hatta La Bombonera'nın girişinde şu yazı mevcuttur: "Boca es mi religion, diego es mi dios, la bombonera es mi iglesia". ("boca dinim, diego* tanrım, la bombonera mabedim")Lakapları Genovalılardır. Çünkü kulüp İtalya'dan göç eden göçmenlerce kurulmuştur. River Plate'le büyük bir rekabet içindedirler. River Plate milyonerlerin, Boca ise işçi sınıfının takımıdır. River Plateliler Bocalılara "los puercos", yani türkçe karşılığıyla "domuzlar" derler. Çünkü Boca'nın stadı şehrin en fakir ve riverlılara göre en kötü kokan yerindedir. Bocalılar isa River Platelilere "los gallinas", yani tavuklar derler. Onlara göre River taraftarları korkak birer züppedir.
Yazan: Trainer

1 yorum:

Adsız dedi ki...

vay be boca ya bak boca lı olası geliyo adamın