28 Ocak 2011 Cuma

AJAX, HOLLANDALILAR VE SAVAŞ


Sevgili dostum Kerem Akbaş'ın hediyesi Ajax, Hollandalılar ve Savaş isimli kitabı okumaktan ve yakın tarihe tanıklık etmekten büyük keyif aldım. Okumaya fazla vakit bulamasam da bir aylık bir sürede nihayet kitabı bitirebilmeyi başardım. Simon Kuper fazla objektif olamasa da Hollandalıların 2. Dünya Savaşı'ndaki Yahudilere karşı olan tutumunu üstü kapalı bir biçimde eleştirmiş. Kitabın bazı bölgelerinde konuyla ilgili röportaj yaptığı eski Alman subaylara bile ne denli öfke duyduğunu çekinmeden ifade ediyor. Kuper, bu kitapta bilinenin aksine Hollandalıların 2. Dünya Savaşı'nda Yahudilerin koruyucusu değil arkadan vurucusu olarak bilinmesini misyon edinerek bunu futbol diliyle anlatıyor. Konu sadece Ajax değil elbette. Hollanda'nın belli başlı futbol kulüpleri ile Yahudilik arasında ilişki kuran Simon Kuper İsrail takımlarına da kitabında yer veriyor. Kitabın bir bölümünde Beşiktaş'ın da adı geçiyor.

25 Ocak 2011 Salı

CNNTÜRK EKRANLARI ARTIK DAHA NET


Star Spor'daki 2. yılımdı. Tüm spor servisleri ve kanalları (GSTV ve BJK TV'de bu gruba dahil) birleşmiş ve Doğan TV Center bünyesinde bir spor havuzu kurulmuştu. Deyim yerindeyse tam bir All-Star diyebilirdik kadroya. İlker Yasin önderliğinde tüm ekip harika işlere imza atıyor ve Şampiyonlar Ligi'nde Fenerbahçe'nin başarısıyla yoğun tempo bir saniye bile durmuyordu. Zamanla bazı kanallar ayrıldı farklı bünyelere geçti. Bazı spor servisleri lağvedildi vs. Şu an havuz sistemine aynen devam ediliyor. Oradakiler hala çok kaliteli ve Türkiye markaları. Ertem Şener ve Sabri Ugan da yıllardır Şampiyonlar Ligi'yle özdeşleşmiş Ronaldinho'yu Messi'yi bizlere sevmiş, ilginç bilgiler paylaşmış ve sesleriyle bizi o dünyanın en büyük turnuvasına ortak etmişti yıllardır Star ekranlarında. Fakat artık sadece Star ile sınırlı kalmayacaklar. Sabri Ugan sınırları aşıp CNNTÜRK'de Cumartesi günleri ekrana gelen Barış Kuyucu ve Uğur Meleke ile Sınırsız Futbol programına katılacak. Ertem Şener de bundan böyle CNNTÜRK spor haberlerinin yeni yüzü olacak. İki güzel insana da yeni serüvenlerinde sonsuz başarılar diliyorum.

HAGI Mİ? HAMİ Mİ?


Şimdi ikisini de çok net hatırladığım için kararsız oğlu kararsızım. Teknik olarak Hagi, hız olarak Hami der sıyrılırım işin içinden. Sizin fikriniz nedir merak etmiyor değilim hani.

24 Ocak 2011 Pazartesi

FORMAYA GEL


Meksika takımlarından Atletico Celaya'nın 1999-2000 sezonu giydiği deplasman forması. Üzerinde bir ben yokum. Her santimetrekaresinde bir yazı, çizgi, alaca bulaca falan. Öndeki LALA reklamı da cabası. Hadi maksat rakibin kafasını karıştırmak desek, insan kendi içinde çelişir. Gözün kamaşır takım arkadaşına pas veremezsin yahu. Bu arada Real Madrid'in efsane isimleri Emilio Butragueno, Hugo Sanchez ve Rafael Martin Vazquez gibi isimlerin vakti zamanında Celaya forması giydiklerini hatırlatalım.

Not: Türkiye'de JOMA'nın ürettiği formalardan bulabileceğimiz bir yer varmıdır? Varsa bilenlerin insaniyet namına bildirmeleri rica olunur.

TAŞKIN ABİ BEN BU DİREĞİ NAPİİM?


Cem Yılmaz'ın TT Arena reklamı hala hafızalarda. En yarıldığım sahnelerden biridir korner direği muhabbeti. Bin kez izlesem bile hala bıkmam. Köşe direkleriyle haşır neşir olan, gol sonrası sevincini gerek dans ederek, gerek formasını üzerine koyup bayrak yaparak, gerek tekme atarak kutlamalar yapan futbolcular çoğunlukta. Fakat hiçbiri Karl Heinz Riedle kadar samimi gelmiyor bana. 1996-1997 Şampiyonlar Ligi finalinde Borussia Dortmund, Juventus'u sahadan silerken ilk golün sahibi Riedle de gol sevincini korner direğini öperek kutluyordu. Çok büyük topçuydu çok...