11 Temmuz 2009 Cumartesi

A RIVEDERCI* NEDVED


Kayıyor yıldızlar birer birer. Niye gidiyorlar ki sanki? Yaşlanmaya bir çözüm bulamazmıyız futbolda. Hep aynı kalsalar, Hagi yine hiç umulmadık bir anda 35 metreden fileleri havalandırsa, Rıdvan yine tribündekileri bile çalımlayıp cezasahasına girse ya da Amokachi'nin rüzgarından soğuk alıp hastalansalar yine rakip takım defans oyuncuları. Biz futbolun en güzel olduğu dönemi yaşadık aslında. 90'ların sonu futbola her anlamda, Avrupa'da, Türkiye'de hatta Fransa'da 1998 yılında düzenlenen Dünya Kupası ile birlikte doyulan dönemlerdi. Belki internet pek yaygın değildi o dönemler ama futbolla yatıp futbolla kalkmak ne demekti çok iyi biliniyordu. Zaman geçiyor herşey değişiyor elbette. Serhan'la aynı jenerasyonuz. Geçen günlerde Popescu'nun verdiği röportajda yılların geçtiğini bir kez daha anladık televizyonda izlerken. O defansın gözbebeği, sigortası Popescu'nun saçlarına aklar düşmüş bembeyaz olmuş. Biz geçip giden zamanda yeni yetenekler ararken yıldızlar da bir bir kayıp gidiyorlar futbol arenasından. Gerçek yazdı Marcelo Salas'ı bugün. Şili milli takımını 1998'de desteklemem için tek sebepti Marcelo Salas.
Ve Nedved. Futbolseverler hatırlar, 1995 Kupa Galipleri Kupası'nda Galatasaray Sparta Prag ile eşleşince o toy çocuk hem Prag'daki hem de İstanbul'daki maçta neredeyse tek başına bitirmişti Galatasaray'ın işini. Kalede de futbolu uzun zaman önce bırakan, şu an Galataaray'ın demirbaşı durumuna gelmiş, uzun zamanlar Hayrettin Demirbaş'ın arkasında yedek beklemiş neyseki O'ndan kötü etkilenmemiş olan beyefendi kişiliğiyle Nezih Ali Boloğlu vardı. O Nedved çok kısa zamanda kendini Avrupa futboluna kanıtladı ve Lazio'ya transfer olup 5 sene başkent ekibinde forma giydi. O günlere dair hatırlamak istemediği tek şey eminim Cafu'nun O'nu maymuna çevirdiği anlardır heralde.

İlgili aramalar: spor - cafu -  roma -  italya -  cafu -  brezilya -  spor -  futbol


Ardından 8 yıl süren bir Juventus macerası. O artık bir efsane ve o şekilde bıraktı futbolu. Juventus başkanı Giovanni Cobolli Gigli Nedved'e, teknik direktör Ciro Ferrara'nın yardımcılığını teklif etti. Bakalım ilerleyen günler neler gösterecek bizlere.
Futbolu bıraksalar da futbolun içinde kalsınlar istiyor insan böyle yıldızlar için. Hagi Galatasaray'ı çalıştırırken, maç esnasında çok insanın içinden geçmiştir '' şimdi oyuna girse de maçın seyrini değiştirse '' diye. Doğruya doğru.


p.s: İtalyanca'da 'a rivederci' 'güle güle' anlamına geliyor.

Hiç yorum yok: