4 Ağustos 2009 Salı

BENİM TOPUM



Hepimiz duymuşuzdur o sihirli cümleyi çocukken mahallede yaptığımız maçlarda. Topun sahibiydi kadroyu kuran ve kimin oynayacağına karar veren.
Bir çocuk olarak ilk futbol topuna ayağımı değmem sihirli bir andı. Sertti bir kere, ağırdı. Hem neyimize yetmiyordu ki enine çizgili plastik toplar. Veya sobanın yanında unutulan ve bir tarafı şişkin yumurta biçimli toplarla öğrenmiştik biz futbol denen şeyi. Okullarda da kömür yığınlarının parçalarının peşinden koşturduk deli danalar gibi. Halbuki orada bin parça kömür tanesi vardı ama en yuvarlağını gözümüze kestirip 10 dakikalık teneffüste 9 kişinin ufacık kömür tanesinin peşinden vurhavur koşturduğumuz dönemlerdi. Ya da mahallenin zengin çocuğunun elinde topla gelmesiyle kafaların O'na çevrilmesi ve ardından ağzından çıkan ''Benim topum'' sözcüğü. Birden kankaları artardı elemanın. Biz de gururluyuz ya hani çağırılmasak gitmezdik oynamaya.
Neleri top bellemedik ki küçükken. Evde kağıdı yuvarlayıp, çorapları topak haline getirip, gerekirse yastıklardan top yapıp az turnuvalar düzenlemedik kardeşimle. Tabi gelişen endüstriye biz de ayak uydurduk zamanla. Boş araziler halı saha olmaya başladı gitgide. Müteahhitler küçükken park yapılacak diye kandırıp koca koca binalar diktiler mahallemize. Artık tüm çocuklar aramızda para toplayıp aldığımız toplar gitmiş, herkesin kendine ait birer topu da olmuştu. Tadı kaçmıştı zaten bazı şeylerin.
Niye mi bunları yazdım? Vardır herkesten bir parça bu anıların içinde mutlaka. Aslında o dönemlere insem çıkamam bile belki de. Çünkü hatırlanacak ve yazacak o kadar çok şey var ki.



Bizim çocukluğumuzda en baba top Mikasa'ydı. Hiç görmemiştim ama namını çok duymuştum. Kendisiyle tanışmamda yağmurlu bir gün bir mahalle maçına denk gelmişti. Yukarki mahalledeydi maç ve onların Mikasa topu vardı. Çok sertti, yağmuru yeyince yüz göz yamultan cinstendi. Yamulduk zaten. Fena dağıttılar bizi o maçta.
Ruslardan alınan ucuz toplar girdi sonra hayatımıza. Normal bir topun 3 katı büyüklüğü ve ağırlığında. Sonra Dünya Kupalarından alıntılar yaptık birbirimize. Bir gün Aumann olduk, bir Caniggia, bir gün Brehme. Takımlar değişti, futbolcular değişti, toplar da değişti tabi o günden bugüne.



Bir toptan nerelere geliyor insan. Evet bu sezon ''Total 90 Omni'' kullanacak Süper Lig ve Bank Asya ekipleri. Ülkem futboluna hayırlı olsun.

1 yorum:

Cenky dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın be Murat Türker. Şimde şöyle arkadaşları toplayıp çimende bir mahalle maçı yapmak geldi içimden.