20 Ocak 2011 Perşembe

GEÇİYM Mİ ABİ!


Her birimiz okul dönemlerimizde mutlaka atari salonuna uğramışızdır. Bunun ayıbı, günahı yok. Şimdinin internet cafesiyle birebir aslında. Hatta daha samimi, daha da doğal. İlkokul ve ortaokulda öcüydü benim için atari salonları. Çok kötüydü, ne işim vardı. Sonra lisede bir girdik içeri sonra çıkamaz olmuştuk dışarı. Devasa ekranların önünde oyun oynarken, makinenin önünde dursan da içindeydin aslında. Birbirlerine karışan son ses oyun demolarına belli bir süre sonra kulak alışır, duyulmaz bile. Jeton attığını belli eden ''çling'' sesi ezan sesinden bile kutsal gelir kulağa. Fakat oyuna kendini kaptırdığın anda ''here comes a new challanger'' yazısını aniden ekranda görmenle kapkara kabuslar gösterir insana. Yanındaki kalleş eğilip jetonu attıktan sonra hafifçe doğrulup yandaki joystiğe elini uzatınca kırmak istersin o eli de zor tutarsın kendini. O hadsize haddini bildirdiğin anda da muzaffer bir komutan edasıyla süzülmenin keyfi de hiçbir şeyde yoktur.
Fakat ''geçiym mi abi?'' candır. İçten söylendiği düşünülen, aslında cebinde ''1 Allah kuruşu'' olmadığı halde sırf karşındakini kurtarmak ve oyununa devam ettirmek amacıyla, tamamen egonu tatmine dayanan bir deyiş ve yüz ifadesidir o. Onayı alıp o kolun başına geçtiğin zaman yeneceksin aga. Kaçarın yok. Aksi halde jeton sahibi, zengin şişko, gözlüklü çocuk çemkirir de beynini otobana çevirir. Ben de geçtim o yollardan. O zokayı yutana kadar da çok kişiye kol emanet edip geçilemedim. Aklım başıma geldiğinde ben takıldım biri oynarken seyrine. Geçtim hatta birilerinin yerine. Ama hiç bir zaman cepte tek jeton alabilecek para varken oynanan oyunu bitirmenin keyfini başka bir yerde alamadım.

6 yorum:

gillerprensi dedi ki...

yıllardır bu oyunu arıyordum. bu oyun atari salonlarında oynadığım ve türkiyeden tanju ve oğuzun olduğu oyun değil mi. kale görününce hedef işareti çıkmıyor muydu?

M.T dedi ki...

Evet o oyun ta kendisi. Kaleyi görünce hedef çıkıyor, şut mesafesine gelince Shoot yazıyordu.

Adsız dedi ki...

Aslında teknolojinin bu kadar ilerlemesi iyi olmadı. Bu ve o dönemki bu tip oyunların tadı bir başkaydı. Şimdi tatminsiz bir toplum olduk çıktık meydana. Anti-teknoloji tarikatı vardı biryerlerde acaba gidip ona mı üye olsam. Fakat üye olsam lafı da bir acayip oldu :D.
a: Tarikatınıza üye olacaktım
b: Tabi, 100 tl alayım
a: Buyrun
b: Şuraya bir imza lütfen
a: Tamam
b: Eveeett, bu makbuzunuz, bu da tarikat üyelik kartınız. Tarikatımızın üye olduğu tüm işyerlerinden yapacağınız alışverişlerinizde %10 maxitarikat puanı kazanacaksınız. Arada sırada ilave sürprizlerimiz de olacak üyelerimize. Hayırlı olsun.

M.T dedi ki...

@ozhano
teknoloji hayatımızın her alanında artık istesek de kurtulamıyoruz pençesinden. onsuz yaşamak da imkansız. Ama eskiden bazı şeylerin değeri vardı, kıymetliydi. bundan 20 sene önce bir bilgisayarı sadece vitrinin arkasından hayran hayran izlerken bugün evde,işte, okulda o bilgisayarın başından kalkamaz olduk. biz modern koleyiz, teknolojinin esiriyiz haberimiz yok.

Dejan dedi ki...

oyunun adı ne acaba? çok fena oynayasım g eldi yine?

@M.T.
"Sana Brezilya'yı geçiyim mi?" diye başımın etini yiyen çocuk sen miydin yoksa :p :D

M.T dedi ki...

@Kaan Kavuşan

hahah bilmem koordinatlar kesiştiyse demiş olabilirim:) benim takımım almanyaydı genelde. bir de çok enteresan ama alttaki oyunda da (şu hani birinin sarı kart görüp diğerinin sakatlandığı)bulgaristan'ı seçerdim hep. her oyunun da santranın ardından gol atmak için bir hilesi vardı tabi. o kadar oynadık ki piksel piksel çözmüştük olayı:)bende bir neo geo cdsi vardı yıllar önce almıştım içinde 100 oyun bulunan. şimdi evde kaybettim fellik fellik onu arıyorum. bu oyunların hepsi vardı içinde:)