14 Ocak 2011 Cuma

HANGİ AJAX?



''Hangi Ajax? Şu deterjan markası olan mı?''
Bu sözler bana değil eski Liverpool menajeri Bill Shankly'e ait. Üstad 7 Aralık 1966'da Şampiyon Kulüpler Kupası 2. turunda karşılaşacakları Hollanda şampiyonu için böyle talihsiz bir cümle kurmuş malesef.
Sonuç mu? 5-1 ile Rinus Michels'in talebeleri ilk maçı sahasında galip tamamlıyor. Rövanşta da deplasmanda 2-2'lik skor elde edip Liverpool'u geçen Ajax, ne ilginçtir ki 3. turda Çekoslovakya temsilcisi Dukla Prag'a 1-1 ve 1-2'lik skorlarla mağlup olarak kupaya veda ediyor. Aşağıda o 5-1'lik Liverpool maçından minik bir kuble var.

Bu arada Ajax'ın armasının anlamına değinmek istiyorum. İlk arma kulübün kuruluşu olan 18 Mart 1900 yılından 1928 yılına kadar geçen süreçte Ajax forması giyen bir futbolcu figürüydü. Fakat sonrasında değişen armada Yunan mitoloji kahramanı ''Ajax'' yer almakta. 62 yıl bu armayı kullanan Amsterdam ekibi, 1990 yılında eski armanın çok karışık olmasından dolayı yeni armaya geçme kararı aldı. Yeni armanın en önemli özelliği, mitolojik kahraman Ajax'ın başını 11 çizgi oluşturması. Bu 11 çizgi, 11 Ajax futbolcusunu temsil ediyor.

Hiç yorum yok: