19 Haziran 2009 Cuma

İKONCAN


Kale direklerinin dert yoldaşı kaleciler. Maçta hep geri plandadırlar. Yaptıkları bir kurtarış hemen unutulur, fakat yedikleri bir gol günlerce konuşulur. Onların da fark yaratanları var elbet. Henüz geçen yıla kadar en çok gol atan kaleci Jose Chilavert yerini Brezilyalı Rogerio Ceni'ye kaptırsa da hala hafızalarda. Keza enteresan kurtarışlarıyla Rene Higuita. Sık sık ileriye çıkıp gol aramalarıyla Peter Schmeichel. Fakat bu isimlerin hepsi futbolun içinden geçen bir noktada buluşuyorlar.
Bir ismi itinayla ayırmak lazım bir kenara. Jorge Campos. O farklı bir isim. 1991'den 2004'e kadar tam 13 sene Meksika Milli Takımı'nın kalesini korudu. İlginçtir milli takımda oynadığı 130 maçta hiç gol atmamış. Fakat kulüp takımları performansı çok ilginç emektar kalecinin. O boyuna rağmen, tam 38 gol göndermiş rakip filelere. Maç sırasında çoğu zaman topu alıp bir ön libero gibi ayağıyla oyun kurması, her iki ayağını da çok iyi kullanması, kendi tasarımı olan iğrenç rengarenk kaleci kazakları Campos'un akıllarda kalmasında fazlasıyla rol oynadı.
Amerika 94 Dünya Kupası'nda medya bugünki gibi değildi elbet. O kadar yaygın bir ağ yoktu. Şimdilerde Şili takımım Colo Colo'yu duyamazdık bile bundan 15 sene önce. Campos'u da(futbolu iyi bilip araştıranlar haricinde) Amerika 94 Dünya Kupası'nda izlemeseydik heralde varlığından bile haberdar olamayacaktık.
Football... Connecting people...

Hiç yorum yok: