12 Haziran 2009 Cuma

PARA VE FUTBOL



Zaman zaman bu blogda değerli spikerlerimizin yazılarına da yer vereceğiz. Emre Tilev'in bugünki yazısı;

Merhaba,

Yeni bir blog. Genç kardeşlerin sporun içinde yer alan ve bunun için emek koyanların adresi ve ben.

Yaşamın gelecekte onların beyinlerinde şekillendiğini bilmek onların neler yapacağını bugünkü tempolarına bakarak anlamak beni bu sayfaya itti.

Düşmüşüm sporun içine o zaman bilgiye ulaşmanın kolay, ama doğru bilgiye el vermenin zor olduğu bu süreçte beraber koşalım mı?

“Kader tesadüf değildir. Yaşamı yaratan arzulardır.” der bir düşünür. Öyle değil mi? Ronaldo ama bu Cristiano olanı, nasıl emeklerle gelmiştir şu noktaya.

Babası Brezilyalı adaşından Ronaldo’dan etkilenmedi belki ama tarih sayfasına yeni bir Ronaldoyu sunacağını ve RONALDO İSMİNİN SANKİ FUTBOL İÇİN YARATILDIĞINI DÜŞÜNEREK ATTI BU ADIMI... Öyle bir adım ki 94 milyon Euro ediyor. Kendisinin yıllık alacağı 12 milyon euro buna eklendiğinde bir zamanların filmi geliyor aklıma;

“MİLYON DOLARLIK ADAM”

Emeğinin hakkını kabullaniyorum. Ama, evet kocaman bir AMA....

Kaslarıyla beynin uyumu ve karşılığında ortaya konan, futbol piyasasının çılgınlaşan yüzü. Bir bilim adamı tarihin sayfalarını değiştirirken bu parayı ucundan bile göremiyor.

Siyasi dünyanın kaderi, ülkelerin yaşamsal çizgilerinin mimarları paranın yanına yaklaşamıyor.



Ne yazık ki Fransız uçağı Brezilya 650 km açıklarında düşerken yaşamını yitirenlere ödenecek bedel kişi başına sadece 120 bin euro...Böyle bir kıyaslama uygun düşer mi bilinmez ama futbolun bu uçuk dünyasına artık bir dur demek gerek!

Batık bankalardan sonra kontrolsüz güçle yükselen kulüplerin yerle bir oluşlarını izlemek acı verecek.

Real Madrid herşeyini sattı. Perez artık bu güçsel yaklaşımını yeşil dolarları ortaya koyarak kanıtlamaya çalışırsa Santiago Bernabaeu iş merkezi yapımı için her an yıkılabilir. (İşin şaka tarafı bu tabi ama kaynaklar daralırken bu müsriflik niye ?....)

Liverpool’un Amerikalı ortakları zarar açıklıyor. Takım bu yıl İngiltere’de 2.3 milyar paundluk Tv satışıyla en yüksek gelir kalemini yakalayan ülkenin İngiltere’den.

Bu yıl Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde onlar geçen yılın yarı finalinde onlar öncesinde son 10 yılda finalde 2 kez onlar var...

Şampiyonluk yarışında son 3 haftaya kadar potada yer aldılar. Tüm bu cephelerden akan kaynaklara rağmen zarar açıkladılar. Kim kar elde ediyor...



Barca (Barcelona) evet ama farklı cephelerden, alt yapıya verilen önem ve bugün bile kadrosuna kattığı gençlerden büyüyerek. Şampiyon kadro üç kupalı zaferde 7 genç takımdan gelen isim var. Valdes, Xavi, Inıesta, Messi bunlardan en önemli dördü.

Manchester United işte bu tip hamlelerle çok değerli demeyip satarak..

Tek çare yetiştirmek. Doğru alt yapı ve sonra dünya piyasasına sunmak. Bundan sonra bunu başaranlar ayakta kalacak gerisi “EL GALACTİCOS” olacak belki ama galaksinin bulutları arasında bir görünüp bir kaybolacak. Şimdi aklımda. Mehmet Topuz için İspanyol kulüpleri 8 milyon euro öneriyor.

O zaman....

Emre TİLEV

Hiç yorum yok: